V ponedeljek, 24. 4. 2023, so se učenci podružnične šole odpeljali v Ljubljano. Obiskali so Slovenski šolski muzej in si ogledali nekaj kulturnih znamenitosti Ljubljane. Najprej so si ogledali stalno razstavo Šola = zakon! Izobraževanje in vzgoja na Slovenskem skozi čas, kjer so spoznali učne pripomočke in jih primerjali z današnjimi. Sledil je ogled začasne razstave Zbiramo, raziskujemo, obujamo: športna dediščina in Muzej športa, kjer so videli predmete in fotografije pomembnih slovenskih športnikov.

Nato jih je čakala prav posebna dogodivščina. Kustosinja je dečkom razdelila telovnike in deklicam predpasnike. Primerno oblečeni so prispeli v učilnico, opremljeno s starimi klopmi, katedrom, črno tablo, računalom, pečjo in lesenim osličkom. Na stenah so viseli zemljevidi, portreti cesarjev in šolske postave oziroma pravila. Vznemirjeni so pričakali gospodično učiteljico, s katero so preživeli učno uro naših babic in dedkov. S kredami so pisali na tablice in računali s pomočjo računala. Naučili so se pesem Ob bistrem potoku je mlin. Prostovoljci so nestrpno čakali, kdaj bodo lahko preizkusili sedenje na osličku.

V Ljubljani so si ogledali Prešernov trg s Prešernovim spomenikom, Tromostovje, Plečnikovo tržnico, Zmajski most, Ljubljanski grad in Lutkovno gledališče.

Polni vtisov so se vrnili nazaj v Lokev.