Z Nočitvijo pri Srečku  smo na prav poseben način obeležili 119-letnico rojstva Srečka Kosovela. S skupino šestdesetih učencev (nadarjeni, učno uspešni učenci in učenci s posebnimi interesi) smo noč iz petka na soboto (17. – 18. marec 2023)  preživeli na šoli. V dveh dneh so se učenci razporedili v 10 različnih delavnic.

V petek je skupina učencev pod vodstvom učiteljic Silvije Oven in Neže Pahor zavihala rokave, si nadela predpasnike in nam v delavnici »Masterchefa« za večerjo pripravila domače rezance z omako ter napekla preko 120 palačink. 

V umetniški ustvarjalnici so se učenci s pomočjo učiteljice Sabine Erjavec prvič preizkusili v kaligrafiji in lepopisju. Kosovelove verze in besede izvzete iz Kosovelovih pesmi so drugi dan upodobili še z različnimi slikarskimi pristopi. Uporabljali so različna orodja: kaligrafska nalivna peresa, bambus, furnir, gobice in dvodebelinske čopiče.   

V delavnici Šola po moje so učenci pod mentorstvom Katje Trampuž in Vesne Perhavec razmišljali o sodobni šolski arhitekturi za trajnostni način življenja in dela na šoli. Podali so izvirne predloge za oblikovanje družabnih kotičkov, ki si jih na šoli želijo. Zasnovali so osnutek učilnice na prostem, ki bi odsevala kraško naravno in kulturno dediščino ter omogočala izkustveno učenje, okoljsko vzgojo in ustvarjanje na svežem zraku.  

Knjižničarka Katarina Weber je skušala vzbuditi ustvarjalne misli v literarni delavnici “Ustvari svojo zgodbo”, kjer so učenci s pomočjo knjige s samimi ilustracijami, brez teksta,  v parih sestavili zanimive zgodbe.  

Kosovelu smo se posvetili tudi v literarno-likovni delavnici slovenistke Katje Orel, v kateri so učenci izbrane Kosovelove pesmi upodobili na konstruktivističen način, prav tako, kot je to počel sam Srečko. 

V geometrijski ustvarjalnici so učenci pod mentorstvom Smiljane Pavletič ustvarjali in razreševali geometrijske uganke. Priznati so morali, da geometrija ni samo računanje ploščine, obsega in Pitagorov izrek, ampak je lahko prav zabaven in domiseln pripomoček za krajšanje prostega časa.  

Socialna pedagoginja Mia Kačič je povezala učenke, ki so se preko različnih socialnih iger spoznavale, med seboj sodelovale in si izmenjale spodbudne besede. Učenke so ob koncu delavnice na evalvaciji povedale, da so se v skupini počutile sprejeto, sproščeno in varno ter da so jim bile dejavnosti všeč.  

V učilnici fizike je delavnico vodil učitelj Aljaž Mikuž. Učenci so izdelali antistress žogico in padalo, ki so ga kasneje tudi preizkusili. Z navdušenjem so ugotovili, da njihova padala tudi delujejo, če jih izpustiš z zadostne višine. 

Potekala je tudi delavnica mediacije, v kateri so medvrstniški mediatorji pod budnim očesom učiteljice in mediatorke Marije Štekar Košuta izvedli mediacijo in tako tudi ostalim učencem pokazali, kako na umirjen način rešujemo spore. Na šoli se je uspešno rešilo že nekaj medvrstniških sporov, saj so se učenci počutili dobro, varno in razumljeno v družbi sovrstnikov. 

Petkov večer nam je popestrila večerna gostja, učiteljica angleščine, Blanka Jamšek, ki nam je ob fotografijah predstavila 22-letno življenje in delo v ZDA. Celoten intervju je potekal v angleškem jeziku. Odlično sta ga vodili učenki 9. razreda Pia Slavec in Aiša Lozej. S številnimi vprašanji so sodelovali tudi ostali učenci in izkazali visoko stopnjo znanja angleščine. 

Učiteljica Katja Trampuž in Vesna Perhavec sta za zaključek dvodnevnega druženja pripravili Kosovelovo enigmo. Ne prav enostavna vprašanja o delu in življenju našega sobotnega slavljenca so morali člani 15-ih skupin najprej poiskati po šoli, nato pa razvozlati gesla, ki so jim prinesla eno od skrivnosti enigme. Še vedno trdimo, da je rešitev še kako resnična in jo s ponosom razkrivamo: Kosovel je naš as. 

Delo z nadarjenimi, učno uspešnimi učenci in učenci s posebnimi interesi bomo nadaljevali tudi v naslednjih mesecih. Učiteljice likovne umetnosti pripravljajo slikarske delavnice na prostem in ogled razstave znamenitega umetnika Banksy-a v Trstu. Za celotno skupino pa imamo že rezerviran termin v CŠOD Soča v mesecu maju (19. – 21. 5.), kjer bomo raziskovali reko Sočo in okolico Tolmina. Spoznali bomo bogato geološko pestrost in geografske zanimivosti teh krajev.  

Na šoli nismo pozabili niti na nekoliko mlajše učence, saj pripravljajo učiteljice na Ljudski univerzi zanimive delavnice za učno uspešne učence 4. in 5. razredov, ki jih bodo izvedli v pomladnih mesecih. Kaj natanko se bo dogajalo, pa naj ostane zaenkrat še skrivnost. 

Besedilo in slike: Katja Kovač, Katja Orel