• Kosovelov rojstni dan in dan poezije

  21. in 22. marca smo z učenci 6., 7. 8. in 9. razredov pri urah slovenščine obeležili Kosovelov rojstni dan, ki je bil sicer v soboto, 18. 3., in svetovni dan poezije (21. 3. ). Učenci 6. razredov so Kosovelove pesmi pretvarjali v slikopise. Učenci 7. razredov so njegove pesmi prepisali tako, da so njihovo vsebino ponazorili z obliko, pri čemer so nastale likovne pesmi. 8. in 9. razredi pa se se preizkusili v pisanju japonske pesniške oblike haiku, ki so jo nato zapisali na izrezan in skupaj zalepljen Černigojev portret Srečka Kosovela. Najlepše izmed nastalih izdelkov smo nato izobesili v šolski jedilnici.

 • Pokukali smo v pesniški svet Srečka Kosovela

  V torek, 21. 3. 2023, smo se učenci in učiteljice 1. triade srečali s Srečkovimi radoživimi in navihanimi otroškimi pesmimi, saj ni opeval samo sveta okrog sebe, ampak tudi svet, ki je bil v njem. Svet poln domišljije in igrivosti. Vmes so program popestrili učenci s petjem, igranjem na inštrumente in plesom. Ob spremljavi učenke na klavirju in plesu tretješolk so nam učenci tretjih razredov zapeli Škrata Dobrošina. Na oder so priskakljale tudi gimnastičarke in nam pokazale kar nekaj vragolij. Za konec je bilo vse skupaj začinjeno s pesmimi še enega kraškega pesnika Miroslava Košute, ki nam sporoča, da je na Krasu krasno. Celotna prireditev pa je potekala pod budnim očesom našega Srečka, ki je na odru pod borovcem pisal pesmi.

 • Srečkov kviz v podaljšanem bivanju

  V torek, 21. 3. 2023, smo v podaljšanem bivanju obeležili 119. obletnico Kosovelovega rojstva. V malem večnamenskem prostoru smo priredili Srečkov kviz.

  Predstavniki učencev od 2. do 5. razreda so bili razdeljeni v šest skupin. V vsaki skupini je bilo od štiri do pet tekmovalcev. Tekmovalci so na vprašanja odgovarjali tako, da so na pripravljene liste v dodeljenem času zapisovali odgovore. Pravilnost odgovorov je preverjala komisija učiteljev in občinstva. Tekmovalci so na kvizu pokazali zelo veliko znanja, saj je bil rezultat na koncu zelo tesen. Zmagala je skupina Tomaj, ki je bila za svoje znanje nagrajena s knjižnim darilom. Ostali tekmovalci so za svoj trud dobili simbolično nagrado.

  Med vprašanji sta se nam predstavila Samuel Tisel, učenec 5. e razreda s saksofonom in Tisa Fon Trstenjak, učenka 5. a razreda s prečno flavto. Samuel nam je zaigral vsem dobro poznanega Pink Panterja, Tisa pa nas je navdušila s skladbo iz filma Pirati s Karibov.

  Sodelovali so tudi učenci 1. razredov. Med vprašanji so nam deklamirali Kosovelovi pesmi Kje? in Sonček boža.

  Kviz sta vodili in povezovali učenki Karolina Bahor in Maja Čigon iz 5. c razreda. Izkazali sta se kot zelo uspešni voditeljici. 

  Za aktiv PB: Urška Žerjal

 • Lokev – S soncem in pesmijo v pomlad

  Na prvi pomladni dan, 20. 3. 2023, so otroci iz lokavskega vrtca in podružnične šole Lokev, v Kulturnem domu Lokev pripravili prireditev za starše in ostale obiskovalce. Kot je že vrsto let navada, so tudi to prireditev oblikovali in izvedli skupno šola in vrtec, saj skupno sodelujejo na vseh pomembnih dogodkih v krajevni skupnosti.

  Marec je mesec, ko se prebudi narava, ko praznujejo svoj praznik ženske in še posebno mame in ko se poklonimo kraškemu pesniku Srečku Kosovelu.

  Po pozdravnih besedah ravnateljice vrtca Sežana Teje Čeh Svetina, ravnatelja OŠ Srečka Kosovela Sežana Alena Kofola in predsednika KS Lokev Roberta Mülnerja so otroci iz vrtca deklamirali Kosovelove pesmi in zaplesali ob pesmi Mamica je kakor zarja. Sledil je glasbeni recital v izvedbi učencev lokavske podružnice. Pesmi Srečka Kosovela so predstavili s petjem, deklamiranjem in gibalno dramatizacijo.

  Nato so ob glasbi s plesom priklicali pomlad, mamam pa povedali, zakaj so tako posebne in jim zapeli pesem Otrok poje.

  Vsem ženskam v dvorani so otroci poklonili cvetlico in si za svoj nastop prislužili velik aplavz. 

 • V koraku s Kosovelom

  V preteklem tednu smo petošolci obeležili 119. obletnico Kosovelovega rojstva. Pesnikovo zanimivo življenje in njegovo bogato literarno zapuščino smo spoznavali preko branja Kosovelovih pesmi in vizualnih dražljajev pesnikovega rojstnega kraja.

  V spremstvu skrbnice Kosovelove sobe Mateje Kralj smo se podali na vodeni urbani literarni sprehod V KORAK S KOSOVELOM. Sprehod smo začeli s kovčkom, na sežanski železniški postaji, od tu pa po »črni poti« nadaljevali do spomenika Zlati čoln in si na postanku v Kosovelovem domu vzeli čas ter domačim spisali razglednico o naših vtisih.

  Ob glavni cesti smo prebirali Kosovelovo poezijo in jo mimo Gradišča mahnili na Tabor, med bore. S pogledi smo zaobjeli celo Sežano, se ponovno spustili v mesto in mimo Kosovelove knjižnice do naše stare šole.

  Zlizane kamnite stopnice so nas zvabile do vrha stavbe in skozi stara, široka vrata smo vstopili v Kosovelovo sobo.

  Presenečenje? Veliko, in daleč od pričakovanj. Več ne smemo razkriti, to morate doživeti sami!

  Kulturni dan smo nadaljevali v učilnici, spoznavali smo konstruktivizem, se preizkusili v slikovnem pesnjenju in Kosovelovo šolo pripravili na praznovanje.

  Literarni sprehod je projekt pri katerem sodelujejo Kosovelova spominska soba – Ljudska univerza Sežana, Kosovelov dom Sežana in Društvo Konstruktivist.