V ponedeljek, 24.maja ter torek 25.maja 2021 smo na šoli izpeljali tehniški dan za učence devetega razreda v okviru projekta KAKOVOST & PODJETNIŠTVO.

Delavnice z naslovom Z ustvarjalnostjo in kreativnostjo do podjetništva so potekale pet šolskih ur.

Namen delavnice je ustvarjati pozitivno podjetniško klimo, omogočiti učencem vpogled v svet podjetnosti in podjetništva ter pridobivanje prvih izkušenj s tega področja.

V prvih dveh urah so spoznali osnovne podjetniške pojme nato različne tehnike generiranja podjetniških idej in tehnik skupinskega odločanja.
Preko snovanja in sistematičnega obdelovanja podjetniške ideje in njenih vizualnih elementov so učenci spoznali osnovne zakonitosti trženja in nastopanja, saj so svoje podjetniške ideje oziroma »mini poslovni načrt« tudi predstavili ostalim skupinam.

Podjetniške ideje učencev so bile zelo raznolike – od iskanja rešitev za vsakodnevne tegobe (npr. dišeča razkužila, ravnanje z odpadki v gozdovih, glasni motorji), razvijanje posla iz hobija (npr. drive-in bike park, elementi dveh računalniških iger v eni, elektroinstalacije) do ponudbe izdelkov iz lokalno pridelane hrane (npr. zdravi prigrizki v šolskem avtomatu, priprava jedi brez dodanih sladkorjev) in ponujanja storitev za posamezne skupine (npr. športna trgovina z izposojo opreme, prostori za brezdomce in osamljene, varstvo otrok).

Nekatere skupine so se osredotočile na pripravo vsebinskih podrobnosti za svojo podjetniško idejo, druge so dale poudarek razvoju reklamnega oglasa ter logotipa za idejo. Vsem pa je bilo skupno, da so v zaključnem delu delavnice razmišljali tudi kako bi svojo idejo oplemenitili s sodelovanjem z drugimi skupinami in tudi tako pripomogli k povezovanju in razvoju lokalnega okolja.

Učitelji tehnike in tehnologije v sodelovanju z Jernejo Modic in Dolores Kovščca